Sommarkampanj på ytterdörrar och lagerförda fönster! T.o.m den 30e Juli. Klicka här för att läsa mer

trä/alu kampanj - funktion - vi bjuder på aluminium - klicka här för att läsa mer

Pga. semesterstängt skickas inte lagervaror från fabrik förrän vecka 31 (gäller ej Br.Johansson)

RAL-färger för fönster och dörrar i trä, plast eller aluminium

På fönster24sju.se har du möjlighet att beställa fönster och välja en RAL-kulör (t.ex RAL 7016 antracitgrå) mot en extra kostnad, detta gäller även ytterdörrar. RAL-färgssystemet är sedan många år standard för färgsättning.
Den klassiska RAL-färgsamlingen består av över 200 olika färgvarianter. Basen för de matta färgerna heter RAL 840-HR, för blanka nyanser heter basen RAL 841-GL. I dessa bassamlingar finns många färgnyanser sparade som bl.a. används av stora instutitioner och allmänintresse som t.ex. Posten.

Beroende på olika skärminställningar kan det uppstå färgskillnader från bilden på skärmen och i verkligheten. För att ladda ner bilden, högerklicka på bilden och välj ”Spara bild som”.

Sedan 1927 har RAL varit specialiserade och världsledande inom standardiseringen av fäger som används inom både handeln och industrin. RAL har spelar in viktig roll hos formgivare, reklambyrårer och arkitekter tack vare sin precision och stabilitet hos sina färgsättningar.

RAL var världens första leverantör av standardiserade vattenlösliga färger. Som färgspecialist påverkar RAL både utvecklandet och färgtrender runt om i världen. Dessutom kännetecknas RAL’s färger av sin miljömedvetenhet och enkla tillverkning.

RAL’s färger säljs endast i fackhandeln eller direkt från tillverkaren.

RAL DESIGN Färger

Detta omfattande färgsystem som utvecklats för dekorativa designer och färger 1993 innehåller totalt 1625 färger. Nyanserna är systematiskt ordnade och kolorimetriskt definierade. Detta är ett idealiskt verktyg för designers, reklambyråer och arkitekter runt om i världen.

I RAL’ färgpalett DESIGN innehåller samtliga 1625 färgnyanser. Originalfärgerna finns sparade i ett specialbyggd skyddslåda kallad D8 samt en färgkarta. D8 lådan är indelad i 8 fack, utöver detta finns färgerna på individuella ark.

Beteckningar

Till skillnad från de Klassiska RAL färgerna har de Designade RAL färgerna inte fått namn utan en fyrsiffrig kombination som visar var på färgskalan de befinner sig.

De tre första siffrorna anger nyansen, det första partet siffror anger ljusstyrkan, medan det andra paret anger kulören.

De inledande nollorna har inte tagits bort, detta för att förhindra förväxling med RAL’s Klassiska färger.

Standard eller Avtal?

RAL’s färgsystem DESIGN grundlades redan 1976 och har sedan dess använts flitigt över hela världen.

RAL KLASSISKA Färger

RAL’s klassiska färgskala innehåller totalt 213 färger.

Designade RAL Färger

För att en ny färg skall bli invald i samlinger måste den nya färgen inspirera speciellt. Viktigt är att den nya färgen ej heller påverkats från en yttre aktör.

RAL’s Klassiska färgsystem ingår inte i RAL’s Designade färger. Detta eftersom färgförväxlingar kan ske. Dock ingår det Klassiska färgsystemet i CIELAB total färgpalett.

Beteckningar

RAL KLASSISKA färger identifieras av ett fyrsiffrigt nummer och bokstäver. Den första siffran väljs systematiskt. Siffran 1 är gul, 2 för orange och 3 för rött, 4 representerar violetta nyanser, medan 5 beskriver blå färger.

6 är grön, 7 är grå och 8 står för bruna nyanser. Siffran 9 betecknar både vita och svarta färger. För att minimera risken för förväxling, bör både siffror och bokstäver samt färgnamnet anges.

Mönster

Färger som används för att dölja utförs separat och är inte en del av RAL CLASSIC kollektionen. T.ex. kamouflagefärgerna för armén är en kombination av färgerna brons, grön F9 6031 och 6031 HR. Fler Mönster är 8027 läderbrun och F9 9021 F9 tjärsvart.

Digitala RAL Färger

I mjukvaruprogrammet RAL DIGITAL finns några RAL-färger integrerade. Digitala CLASSIC, DESIGN och RAL EFFECT färger erbjuder en mängd olika designmöjligheter och finns tillgängliga för både grafik och CAD-program.

Färgtolerans

Termen färgtolerans innebär den tillåtna avvikelsen för de färger som levererats eller den färgade objekt till färgpaletten i RAL. Konsumenter som behöver stora mängder av RAL-färger har fördelen att av en professionellt utbildad tekniker möjlighet till att styra färgerna.

Dessutom bestämmer experten gränserna för de enskilda färgerna.

Köpare av små mängder RAL-färger saknar oftast speciella anläggningar för färgmätning. Mindre företag är ofta de leverantörer och det kan arbeta med en kombination av produkter med olika färgade ytor. Detta gäller särskilt för tillverkare av komponenter i metall.

Färgavvikelser kan förekomma med vissa ytstrukturer och beläggningar som påverkar färgintrycket . Färgen på en sprutmålning är inte alltid identisk med samma färg som används i en pulverbeläggning. För att korrigera detta krävs expertis med rätt mätutrustning.