Träfönster – Omtyckta och traditionella fönster

Fortfarande är träfönster väldigt populärt i Sverige. De finns i nästan alla utföranden. Många tycker också att träfönstrets utseende passar bäst i till exempel äldre hus.

Olika träslag för att ge fönster olika egenskaper, design och funktion.

Träfönster är traditionellt i furu, men även där finns kvalitetsskillnader. Kärnträ är motståndskraftigare. Det går också att välja ädelträ som ek eller teak, men det ger betydligt högre priser. Trä har fördelen att materialet är billigt och dessutom miljövänligt eftersom framställningen är energisnål. Det gör att investeringskostnaden blir lägre.

Vi erbjuder ett stort urval av fönster av trä

Alla våra fönsterleverantörer kan erbjuda trä som materialval av dina nya fönster.

Skötselråd av träfönster

För att hålla sina träfönster funktionella och vackra måste materialet underhållas. De ska målas och ses över regelbundet. Tillverkare rekommenderar oftast underhåll var tionde år, och därefter vart sjunde år. Men bör ses över varje år. Ett fönster av trä påverkas mycket av väder och vind.

Livslängden kan också påverkas av på vilken sida av huset fönstren sitter, om man har skruvat i termometrar eller stormhakar på fönstret, eller om de utsätts för havsluft. Det kan vara värt att välja till exempel aluminiumklädda fönster på en sida av huset om de är särskilt utsatta. Karmarna bör också tvättas då och då. På insidan bör träfönster underhållas med samma intervall som man renoverar resten av inredningen, det vill säga efter 15 till 20 år.

Här ser du våra träfönster från Tanum, Tanum Kultur, Flex, NTech och Outlinefönster.

Träfönster med spröjs, från Outline