Frågor om fönster

När du ska köpa nya fönster är det mycket funderingar och många saker som ska bli rätt. Här har vi samlat lite av de frågor som vi tror du vill ha svar på vid fönsterköp.

Hur mäter man så man får rätt fönsterstorlek?

Att få rätt mått på ditt nya fönster kan ibland vara lite klurigt. När du ska ersätta ett gammalt fönster så plockar du först bort foder runt fönstret, då kan du lättare mäta karmyttermåttet. Det är viktigt att det finns minst 1 cm runt om fönstret för justering o drevning. Tänk på att alltid mäta bredd x höjd. Här kan du läsa mer om hur du får rätt storlek på dina fönster.

Vad är skillnaden på överkantshängt eller topphängt fönster?

Ett topphängt fönster är med glidhängt beslag och fungerar ungefär som ett vridfönster men går max att öppna 60%. Ett överkantshängt fönster är med vanliga gångjärn som sitter i överkant och öppnas utåt. Denna fönsterytp används ofta som källarfönster eller i garage och fritidshus.

Vad är skillnad på vridfönster och Kipp-Dreh?

Vridfönster (kallades tidigare pivåfönster) är ett fönster med handtag i bågens nederdel som öppnas och svänger runt 180 grader. Det gör det lättare att vädra och putsa dina fönster. Kipp-Dreh är ett inåtgående sidohängt fönster som även kan vippas inåt i överkant. Vrid handtaget kvarts varv för att öppna fönstret för vädring (bottenhängt) och vrid ett halvt varv för att öppna hela fönstret (sidohängt) Det är alltså 2 olika öppningar i fönstret. 

Vilka fönstertyper är populärast i Sverige?

Idag säljs det flest vridfönster i Sverige följt av sidohängda fönster och fasta fönster. När det gäller materialval så var tidigare träfönster det vanligaste men nu leder aluminiumbeklädda träfönster (trä/alufönster) stort i popularitet.

Ska jag välja trä, trä/aluminium eller PVC-fönster?

Trä är ett vackert och levande material och fönster i trä har alltid varit omtyckta, särskilt på äldre hus. Med ett aluminiumbeklätt träfönster så slipper du underhållet som ett träfönster kräver på utsidan. Du får på så sätt en mer ombonad insida och en praktisk, snygg och lättskött utsida. Ett PVC/plast-fönster är näst intill underhållsfritt både på insidan och utsidan. Exempel passar ett pvcfönster bra i ett duschutrymme när det hela tiden skvätts på fönstret.

Vad betyder U-värde?

För att veta hur mycket värme som släpps ut genom fönster och dörrar används ett mått kallat u-värde. Desto lägre ett u-värde är desto större isolerande effekt har fönstrets/dörrens konstruktion.

Hur väljer jag rätt spröjs?

Spröjsade fönster används ofta för att skapa en känsla av ett äldre fönster. Det går i princip att välja vilka kombinationer som helst med poster o spröjs. När du är inne på en fönstermodell så kan du välja olika alternativ med spröjs och du ser hur just ditt fönster kommer se ut i visualisern (översta skissbilden). Hos oss kan du välja spröjs till fönster från Tanum, Tanum Kultur, Outline, Flex, uPVC och NTech.

Hoppas att du fått svar på dina frågor om fönster! Har du ytterligare funderingar så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Fönster från Tanum Kultur / Velux takfönster / Outline Fönster