Klassiskt halvrunt fönster

Halvmåneformat fönster som populärt fasadelement

Ett halvmåneformat eller halvrunt fönster fungerar som en accent på fasaden och ger ett mjukare intryck. Ett halvrunt fönster placeras exempelvis ofta som överdel av ett större fönster placeras också längre upp på fasaden ovanför en dörr eller ett gavelfönster. Genom fönstrets enkla geometriska elegans och symmetriska linjer placeras det med fördel centralt på en gavel och blir ett naturligt blickfång.

Dekorativa inslag med modern standard

Det är vanligt att spröjsen placeras radiellt i ett solfjädersmönster, där den innersta halvcirkeln i mitten antingen innehåller en mindre halvmåneformad mittruta eller ett fast mittelement. Men andra varianter där spröjsen placeras vinklat eller våg- och lodrätt förekommer också. I södra Sverige är halvmåneformade små takkupor med fönster, kallade homejor, vanliga på äldre hus och ladugårdar. För dig som vill bygga om ett äldre hus och bevara dessa dekorativa inslag kan det ändå finnas anledning att se över fönstren för att få isolering enligt modern standard.

Tanum Fast Halvrunt Fönster Trä Alu Spröjs

Halvrunda fönster för en tidlös stil

Halvmånefönster, halvrunt eller lunettfönster, också kallade “citronfönster”, är halvcirkelformade fönster som har en halvcirkelbåge upptill och en rak underkant nertill. Ofta har fönstret dessutom ett elegant spröjsverk som utgår från fönstrets centralpunkt nedtill. Denna typ av fönster förknippas i Sverige med klassicism och det tidiga 1800-talets arkitektur, främst representerad inom gustaviansk och empirstil. Ofta ser man dessa på herrgårdar och äldre hus på landet. Många hustillverkare använder idag dessa fönster för att skapa en tidlös stil.

Halvrunda fönster skapar ljus och rymd

Ytterligare anledning till att man gärna använder sig av ett halvrunda fönster är att de bildar ett naturligt ljusinsläpp på vindsvåningar, under vindskupor och på andra ställen där fasadutrymmet under ett sadeltak är begränsat men man ändå vill få plats med någon form av ljusinsläpp. Genom ett extra ljusinsläpp, ovanför en dörr eller ett fönster i ett rum med extra takhöjd. Kan man också utnyttja takhöjden till att bättre släppa in ljuset. Känslan av en uppgående sol ger en välkomnande och luftig känsla åt rummet, och kan göra ett entréutrymme ljusare och mer inbjudande.

Utföranden och tillbehör

Halvrunda fönster kan fås i en rad olika utföranden och med olika tillval som exempelvis spröjs och fönsterbleck. Om fönstret är utformat som en enkel halvcirkelbåge måste höjden vara halva bredden för att den klassiska halvcirkelformen ska fås, men andra utföranden är också möjliga.

Överväg att välja en lösning där fönstret monteras i valvet över ett annat fönster eller en dörr, då detta är en mer praktisk kombinationslösning. Ett halvrunt fönster utan spröjs ger ett modernare och avskalat rent geometriskt intryck. Medan ett fönster med spröjs ger ett mer klassiskt dekorerat intryck.

Materialval till halvrunda fönster

För den klassiska ytan som smälter in i en gammaldags fasad söker man kanske en träbåge. Där det finns ett brett urval av träslag att välja mellan. Allt efter önskad ytstruktur och färg, men Fönster24sju.se kan vi även erbjuda moderna aluminiumlösningar med yta i exempelvis vitt, grått eller träimitation. Som förenar stil med funktion, utan att kräva samma löpande underhåll som ett klassiskt träfönster.

Möjligheterna är många

En ovanligare modell av halvmåneformade fönster som mest förekommer i moderna hus är fönster som istället för att delas horisontellt delas i två delar vertikalt, det vill säga som ett cirkelformat fönster med en höger- och en vänster halvcirkel.

Våra halvruna fönster finns i flera olika material, färger och utföranden, med stora möjligheter att anpassa utseendet efter dina preferenser. Meddela oss gärna vid beställningen om du söker något specialanpassat utförande. Så kan vi hjälpa dig att hitta en skräddarsydd lösning för just ditt hus.

Vad bör jag tänka på vid montering av halvrunda fönster?

Generellt sett gäller att halvrunda fönster ofta behöver byggas in i befintliga fasader enligt väldigt exakta mått. Dessa kan vara svårare att få till än vanliga rektangulära fönster. Passformen kan vara kritisk här, och vi rekommenderar därför att du tar fackmannahjälp vid monteringen.