Fönstertyper

I dag finns det ett flertal olika fönstertyper för dig som kund att välja mellan. Men frågan är vilken fönstertyp uppfyller dina behov bäst? Bor du i hus eller lägenhet? Vill du ha inåtgående eller utåtgående fönster? Letar du fönster till din källare, vardagsrummet eller kanske till barnens rum? Oavsett, har vi garanterat en lösning som passar just dina behov.

Vad har din bostad för stilistiskt uttryck i övrigt? Är färg och form viktigt?

Frågorna är många som man bör ställa sig innan man investerar i bostadens nya fönster. Det är också några av frågorna som vi nämnt som påverkar vilken funktion fönstret bör ge.

Hos oss på fönster24sju.se är det allra viktigaste att du som kund alltid har det bästa utbudet av både kvalité, form, funktion och design. Vi kan med våra specialistkunskaper guida dig rätt i alla dina fönsterfunderingar.

Fönster kan delas in i olika kategorier. Fönstren skiljer sig till exempel åt genom material, glasning, värme- och ljudskydd. När det gäller fönstertyper delas dessa in efter till exempel sina öppningssätt eller sina användningsområden.

Viktigt att tänka på när man väljer fönster är därför dessa tre utgångspunkter:

  • Fönstertyp
  • Material

Fönstertyp & funktion

En bra början är att fundera på vilken funktion ditt fönster ska ha. Nedan listar vi våra tre mest poulära fönstertyper:

Vridfönster

Vridfönster, som förr kallades pivåhängda fönster, är ett platsbesparande fönster som kan anpassas till många typer av hus och stilar. Vridfönster kan vändas 180 grader för att underlätta skötseln från insidan. På fönster24sju.se hittar du ett flertal varianter av denna typ av fönster som alla är individuellt anpassningsbara efter egna mått, färgval och till ett attraktivt pris. Alla våra vridfönster garanterar en hög kvalité och uppfyller de föreskrivna värmeisolerings-värdena enligt (EnEV) 2014 med ett lågt u-värde. Läs mer här…

Fasta fönster

Användningen av fasta fönster är populärt att använda i exempelvis uterum men är även en uppskattad arkitekturdetalj. Det speciella med den här typen av fönster är att de saknar fönsterbågar och att dess glas är fastsatt direkt i fönsterkarmen. Utan fönsterbågar släpper fasta fönster in ännu mer ljus i rummet, vilket gör att du kan njuta lite extra av det rikliga ljusinsläppet i ditt uterum även under de mörkare årstiderna. Läs mer här…

Sidohängt fönster

Det sidohängda fönstret är en klassiker i många svenska hushåll. Alla känner igen det utåtgående sidohängda fönstret.  Det skapar ett traditionellt utseende. Ett sidohängt fönster har flera fördelar såsom att det är lätt att rengöra och skapar bra vädrings- och utrymningsmöjligheter. Hos oss på fönster24sju.se kan du hitta sidohängda fönster från en rad olika varumärken i en rad olika utföranden, materialval med tillval såsom fönstertyp, spröjs och olika färg och nyans. Läs mer här…

Material

Placeringen, tid för underhåll och stilen du vill skapa med dina nya fönster är viktigt att ta med i ditt val av material.

Träfönster – Sveriges mest använda fönster

Fortfarande är träfönster det allra vanligaste i Sverige. De finns i nästan alla utföranden. Många tycker också att träfönstrets utseende passar bäst i till exempel äldre hus.

Olika träslag för olika egenskaper, design och funktion.

Träfönster är traditionellt i furu, men även där finns kvalitetsskillnader. Kärnträ är motståndskraftigare. Det går också att välja ädelträ som ek eller teak, men det ger betydligt högre priser. Träfönster har fördelen att materialet är billigt och dessutom miljövänligt eftersom framställningen är energisnål. Det gör att investeringskostnaden blir lägr

Vi erbjuder ett stort urval av träfönster

Alla våra fönsterleverantörer kan erbjuda trä som materialval av dina nya fönster.
Här hittar du alla våra träfönster

Skötselråd vid köp av träfönster
För att hålla sina träfönster funktionella och vackra måste materialet underhållas. De ska målas och ses över regelbundet. Tillverkare rekommenderar oftast underhåll var tionde år, och därefter vart sjunde år. Ett träfönster påverkas mycket av väder och vind.

Livslängden kan också påverkas av på vilken sida av huset fönstren sitter, om man har skruvat i termometrar eller stormhakar på fönstret, eller om de utsätts för havsluft. Det kan vara värt att välja till exempel aluminiumklädda fönster på en sida av huset om de är särskilt utsatta. Karmarna bör också tvättas då och då. På insidan bör träfönster underhållas med samma intervall som man renoverar resten av inredningen, det vill säga efter 15 till 20 år.

Aluminiumbeklädda träfönster tar fram känslan inomhus och skyddar utomhus

Det är vanligt att man klär in träfönstret med en aluminiumbeklädnad för att få längre hållbarhet och en mer underhållsfri yta. Det har blivit ett attraktivt alternativ med aluminiumbeklädda träfönster för många, då det plockar det bästa av två världar, trä för ombonad inomhuskänsla och aluminium för den stilsäkra och hållbara utomhusprofilen. Ramen behöver då nämligen inte underhållas, och håller länge mot väder och vind. Detta skapar en enklare vardag helt enkelt.

Aluminiumprofiler på träfönster har blivit alltmer populära, och de har funnits på marknaden i fyrtio år vid det här laget. Det gör att de är väl beprövade. 

Så här är ett trä-alu fönster uppbyggt
Mellan trädelen och aluminiumramen finns en luftspalt, så att träet inte förstörs. Den är viktig för att säkra luftningen av träet. Utsidan får därmed en skyddande yta, medan känslan av trä finns kvar på insidan.

En av våra mest populära fönsterlösningar
På fönster24sju.se kan du få aluminiumprofilen i en mängd olika varumärken, färger och designalternativ. Våra populära FLEX serie erbjuder det bästa inom just trä-alu fönsterlösningar.  De är dessutom näst intill underhållsfria!

Bra ur hållbarhetssyn
Hållbarheten är också väldigt god när dessa två material används tillsammans, vilket gör att fönstret inte behöver bytas ut på väldigt länge om det sköts rätt. Dessutom blir isoleringsförmågan något bättre med en aluminiumprofil på träfönstret. Det gör att mindre energi i allmänhet krävs för att hålla huset varmt och ombonat. Det i sig är mycket miljösmart, och även smart för den egna plånbokens skull.

Utseende
Våra väl utvalda aluminiumbeklädda fönster är lika tilltalande som ett regelrätt träfönster. Dessutom håller de fräschören betydlig längre, vilket höjer hela intrycket av din husfasad.

Att välja aluminiumbeklädda träfönster
Fönster som är tillverkade i trä och beklädda med aluminium är ofta ett prisvärt alternativ vid ett fönsterbyte. Fördelarna är många. Aluminiumbeklädda träfönster är särskilt användbara som fönster på platser som är extra utsatta för väder och vind.

Det kan gälla fönster på hus nära vatten, den norra sidan på huset, eller på vindutsatta platser, där träkänslan ska bevaras med hållbarheten också är viktig.

Hur funktionellt fönstret är i det enskilda fallet beror däremot inte enbart på materialet runt själva glaset. Glaset i sig, öppningsmetodiken, brandsäkerheten, låsmöjligheter och många andra faktorer spelar också in i valet av fönster. När du väljer FLEX fönster har du fina möjligheter att skapa den ultimata fönsterlösningen för just dina behov.

Här hittar du alla våra trä-aluminiumfönster

PVC- hållbart och underhållsfritt

Ett PVC fönster är ett plastfönster som är förstärkt med galvaniserat stål i både karm och båge, detta förhindrar att karmen skulle vrida eller vika sig. Det finns många olika tillverkare av PVC fönster på marknaden idag. Vi på fönster24sju.se har valt att arbeta med NorDans uPVC-serie då de är marknadsledande och garanterar högkvalitativa produkter för nordiskt klimat.

uPVC fönster – kvalitet och prestanda från NorDan Fönstret för dig som önskar en prisvärd produkt i uPVC. Serien täcker ett brett spektra av funktioner som fyller de krav du har på ett modernt hem. Materialvalet och profilernas utformning är speciellt anpassade för att klara av det svenska klimatet med stora temperaturväxlingar och varierande årstider. uPVC-serien är näst intill underhållsfri och passar dig som söker en enkel vardag. Serien innehåller även ett brett utbud av spännande tillval och alternativ. Allt för att du skall få just den funktion du söker för en problemfri vardag.

En lönsam investering i nya fönster
Byta gamla fönster är en investering. Våra uPVC fönster har unika isoleringsegenskaper, som hjälper dig att spara pengar på uppvärmningskostnader. Du har sparat ihop kostnaden för dina nya fönster efter bara 5,5 år (beroende på regionens pris på kWh, dina gamla fönsters U-värde och öppningstyp). uPVC-fönster får klart högst poäng när det kommer till isolering, jämfört med aluminium- och träfönster. VI erbjuder uPVC-fönster med U-värde ner till 0,72! Läs mer om u-värden här

I princip underhållsfria

uPVC-fönster är extremt lätta att underhålla eftersom du inte behöver måla dem. Tack vare det
glatta materialet räcker det med vanlig såpa vid rengöring.

Satsa på miljön med uPVC fönster Våra uPVC-produkter innehåller inget bly, är klassificerad miljövänlig och kan återvinnas till 100%. Mer än 100 års livslängd på uPVC-fönster och dörrar.

Väderbeständigt material för bästa hållbarhet

uPVC-materialet är väderbeständigt och skadas inte av UV-strålar. De uppfyller de strängaste kraven på vattentäthet, luftpermeabiltiet, vindbelastning och isolering. uPVC är resistent mot slitage från föroreningar, till exempel från stora städer eller nära havet.