hitta ett fönster just för dig

Vi har alla sorters fönster, fönsterdörrar, skjutdörrar och ytterdörrar i olika material och former.

Fönsterstorlekar

Trots att det i dagens moderna samhälle finns möjlighet att måttanpassa fönsterstorlekar för varje enskilt utrymme. Finns det byggbestämmelser som bestämmer minsta tillåtna mått på fönstrens yta i varje rum. Reglerna säger att fönsterytan skall vara ca 1/20 av rummets totala golvyta. Även om det är möjligt att snabbt och enkelt tillverka den önskade fönsterstorleken i vår moderna fabrik finns det standardstorlekar och standardmått för fönster. Ett vanligt standardmått eller modulmått som det även kallas är 10 x 12. Det betyder att fönstret är 980 mm brett och 1180 mm högt. Fönstret passar till en håltagning i väggen om 1000 mm x 1200 mm, samt ger rum till 20 mm isolering runt om fönstret för bästa värmeisolerande egenskaper. Klicka här för att komma till vår webshop.

Standardstorlek för enluftsfönster

För enluftsfönster är standardmåtten följande:

  • Fönsterbredd i millimeter: 480, 580, 680, 780, 880, 980, 1080, 1180
  • Fönsterhöjd i millimeter: 580, 680, 880, 980, 1080, 1180, 1280, 1380, 1480

För enluftsfönster finns det alltså tio olika fönsterbredder och tio olika höjder, vilket totalt ger 100 olika valbara kombinationsmöjligheter.

Ett fönster måste inte nödvändigtvis alltid vara högre än det är brett. Speciellt fönsterstorlekar i förråd, källare samt även i takvåningar väljs ofta med annorlunda proportioner. I dessa utrymmen är det vanligt att fönsterstorlekarna är bredare än höga.

Enluftsfönster hittar man, till skillnad från tvåluftsfönster, i trängre utrymmen som har mindre ytor och kortare vägglängder.

Standardstorlek för tvåluftsfönster

För tvåluftsfönster är standardmåtten:

  • Fönsterbredd i millimeter: 980, 1080, 1180, 1280, 1380, 1480, 1580, 1680, 1780, 1880, 1980, 2080, 2180, 2280, 2380
  • Fönsterhöjd i millimeter: 580, 680, 780, 880, 980, 1080, 1180, 1280, 1380, 1480

För tvåluftsfönster finns det alltså femton möjliga fönsterbredder och tio olika höjder, alltså totalt 150 olika kombinationsmöjligheten.

För ett tvåluftsfönster finns, som man kan föreställa sig, ett krav på en minsta längd på väggen. Det behövs för att överhuvudtaget kunna ha den fönsterstorleken.

Dessa fönsterstorlekare finns ofta i vardagsrum som är större än ca 20 kvm, tidigare var de även vanliga i kök.

Specialstorlekar

Bestämmelser säger att 1/10 av den totala bredden på en vägg i ett rum, alternativt 55% av inomhusytan ska vara fönster. Eftersom en stor del av arkitekturen på en byggnad är individuell, blir det ibland nödvändigt med fönster i specialstorlekar.

Speciella fönsterstorlekar används gärna som dekoration och ger huset dess karaktär snarare än att de uppfyller praktiska funktioner, som ljusinsläpp och vädringsfunktioner.

Mindre fönsterstorlekar, som avviker från normen, används även gärna för att erbjuda tillräckligt med vädringsmöjlighet i väldigt små utrymmen som till exempel i förråd, cykelrum eller mindre källarutrymmen. Samtidigt får dessa rum då även ett visst mått av dagsljus

Men inte bara dessa extrautrymmen kräver specialstorlekar av fönster. Det är även vanligt att man finner dessa fönster i badrum. De passar bra ifall ett badkar installerats under ett fönster eller för att man vill förhindra för mycket insyn i det här privata rummet. I alla de utrymmen i huset som vi nämnt, väljs vanligtvis fönster som är mindre än standarden. För specialstorlekar, vänligen kontakta oss.

Fönster

Men det kan även vara precis tvärt om. Ett exempel är panoramafönster, som släpper in väldigt mycket solljus och skapar ljusa rum. I det här fallet är det vanligt att man väljer en storlek, som nästan tar upp hela väggens bredd och höjd.

Likaväl finns det krav på specialstorlekar i affärsbyggnader, när man till exempel skapar skyltfönster eller önskar skapa ljusa utställningsrum. Stora ljus glashallar för bilförsäljning är ett vanligt exempel, men även mindre eller medelstora boutiqs på en gågata är vanliga.

Självklart handlar det inte bara om specialformer och specialstorlekar. Man kan likaväl skapa en vacker byggnad med till exempel treluftsfönster och även de mer ovanliga fyrluftsfönsterna. Treluftsfönster ser man ofta på byggnader som ligger mer på landet, där monterar man gärna dessa fönster i kök.

Slutligen kan man säga att när det handlar om fönsterstorlekar är allt som man önskar möjligt, nästan i allafall. Även för mer ovanliga önskningar kan det passande fönstret tillverkas, oavsett om det är en standardstorlekar eller om det är en måttbeställning.

finns det något vi kan hjälpa dig med?

Vi svara gärna på dina frågor via telefon, email, i chatten nere till höger eller via vårt kontaktformulär

Fina fönster och bra leverans med bra support, tack!

Jonas

Åkersberga

Kanon support vid beställning! Ni är verkligen 24/sju

Susanne

Västerås

Mycket bra hjälp vid val av material. Gjorde min dag enklare!

Kjell

Lerum

Trots mina specialmått på gammalt hus, löste ni det utan problem!

Pernilla

Växsjö

KONTAKTA OSS
Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)