hitta ett fönster just för dig

Vi har alla sorters fönster, fönsterdörrar, skjutdörrar och ytterdörrar i olika material och former.

Fönster frågor: HUR TAR JAG MÅTTEN PÅ MINA FÖNSTER?

​Mät fönsterhålet i väggen. I vissa fall kan det vara bra att ta bort foder eller lister runt fönstret, så att du kan få ett så exakt mått som möjligt på bredd och höjd. Det behövs ca 10–15 mm extra utrymme runt om mellan väggen och fönstret. Nu har du måttet på ditt fönster! Storleken anges BxH (bredd gånger höjd) och räknas i moduler, där en modul (M) är 10 cm. (Ex: Fönsterhål 1100×1300 mm = fönster 11-13, karmyttermåttet på fönstret är 1080x1280mm.) Detta är en av de vanligaste fönster frågor vi får.

Läs mer om: fönstermått eller fönsterstorlekar.

Beställ specialmått/specialstorlekar här.

SPRÖJS

​Tänk på att samtidigt som ni beställer aluminiumbeklädda fönster att beställa spröjsen till era fönster. Det kan vara svårt att montera spröjsen i efterhand. Om ni ändå vill montera spröjs i efterhand bör ni tänka på följande: Vid borrning för spröjs i aluminium så glider borret lätt på aluminiumytan. Gör en borrmall och borra efter. Borra enbart igenom aluminium så att ni inte borrar i fönstrets övriga delar. Borrar ni så att fönstret skadas gäller ej garantin. En av många viktiga fönster frågor.

Läs mer om: fönster med spröjs och fönsterspröjs.

LINJERING

​För att glasöppningen i fönsterdörren skall linjera med glasets underkant på fönstret är det viktigt att välja fönster och fönsterdörr med samma glasningsvariant.

Exempel:

Glas som linjerar med fönster i modul 13. Det innebär att underkant på glaset på fönsterdörren linjerar med glasets underkant på ett fönster i modulhöjd 13.

Modulhöjd = Hela höjden på fönstret inkl. nedre och övre karm. Observera att detta mått alltså inte anger glasmått, utan höjden på det linjerande fönstret. Se exemplet här intill. Fönsterdörr finns också som helglasad

GLASSÄKERHET

Information om regler för glas i byggnader.

Enligt BBR 19, ”8:35 Glas i byggnader” ska oskyddade glasytor som är placerade så att personer kan komma i kontakt med dessa, utformas så att risken för personskador begränsas. Läs mer om säkerhetsglas här. Denna regel gäller vid uppförande av ny byggnad och vid ändring av befintlig byggnad. Det är alltid byggherren som är ansvarig att bestämmelserna följs.

För mer information om dessa regler se Boverkets hemsida. Även din kommuns byggnadsnämnd kan svara på dessa frågor

VÄNSTER- ELLER HÖGERHÄNGD DÖRR?

​Ställ dig frågan:

När du öppnar dörren emot dig, på vilken sida har du gångjärnen?

Är de på vänster sida är dörren vänsterhängd, är de på höger sida är dörren högerhängd.

finns det något vi kan hjälpa dig med?

Vi svara gärna på dina frågor via telefon, email, i chatten nere till höger eller via vårt kontaktformulär

Fina fönster och bra leverans med bra support, tack!

Jonas

Åkersberga

Kanon support vid beställning! Ni är verkligen 24/sju

Susanne

Västerås

Mycket bra hjälp vid val av material. Gjorde min dag enklare!

Kjell

Lerum

Trots mina specialmått på gammalt hus, löste ni det utan problem!

Pernilla

Växsjö

KONTAKTA OSS
Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)